Mai névnap

Időjárás

Programok

Diáktanács Mogyoródon


Ősszel már beszámoltunk arról, hogy részt vettünk a diákönkormányzat elnökével egy tankerületi diáktanácsi ülésen. Akkor a mesés Gödöllői kastélyban adott otthont ennek az eseménynek. Sokunk által ismert és népszerű Sissyhez hasonlóan, bennünket is elvarázsolt a színházterem légköre és a parkban tett séta látványa.

 

A tavaszi gyűlés is elvarázsolta a résztvevőket, csak a Forma-1 világával. Erre az alkalomra március 26-án került sor a mogyoródi Hungaroring pályáján. A tankerület vezetője, Eich László és tankerület diákelnöke is megtartotta beszámolóját. Hallottunk fejlesztésekről, eredményekről, tervekről, pályázatokról. Ötleteket cseréltünk, javaslatokat tettünk, problémákat vetettünk fel a jelenlévőkkel. A beszámolók után következett a délután legizgalmasabb része. Körbevezettek bennünket a Hungaroring egyes termein, szobáin, bepillanthattunk a sajtószobába, titokszobába, versenyterembe, boksz utcába. Felállhattunk a dobogóra, ahová a győztes pilóták szoktak állni a verseny után. A Forma-1 kedvelőinek, rajongóinak ez különösen is nagy élmény volt.

 

De álljon itt a diákönkormányzat elnökének, Szabó Eszternek az élménybeszámolója:

 

„Az idén tavasszal ismét részt vehettünk a Pest megyei Diák önkormányzat jóvoltából, egy nagy izgalmas és eseménydús programon. Meghívást kaptunk 2019. 03. 26-án egy rendhagyó helyen, a mogyoródi Hungaroringen megtartandó kihelyezett ülésre. A rendezvényen a csomádi iskolát Lajtosné Marika nénivel közösen képviseltük.

 

A meghívottak számára előadást tartottak számos fontos, gyerekeket, valamint iskoláikat érintő témákban. Különösen felkeltette az érdeklődésemet az, hogy 2020-tól leválik Pest megye Budapesttől, valamint a Fóti Népművészeti Gimnázium és Szakgimnázium új épületbe költözik. A pályázati kiírások között szerepelt az úgynevezett Hangszerpályázat, ami segítséget nyújthat az iskolai zenei képzés elősegítésében.

 

A megbeszélés után meglepetéssel vártak minket. Körbevezettek minket a Hungaroring területén, amit jómagam nagyon élveztem, bár a kedvencem az volt, amikor Marika nénivel felhajtottunk, majd végig is mehettünk a Hungaroring versenypályán. Egyszóval szuper napot tudhattunk magunk mögött.”

 

Szabó Eszter (8. osztály), a diákönkörmányzat elnöke

Lajtosné Dudok Mária, diákönkormányzatot segítő pedagógus

 

diaktanacs.jpg

 

DÖK teadélután

 

A diákönkormányzat tagjaival azon dolgozunk, hogy színesebbé és izgalmasabbá tegyük az iskolai hétköznapokat diákjaink számára. Ádvent idejében ádventi naptárral, ádventi koszorúval, karácsonyi képekkel dekoráljuk a faliújságot, folyosót. Próbáljuk hagyománnyá tenni az ádventi teadélutánt, ahol vendégül látjuk az iskolai tanulókat egy bögre teára. A tea mellett lehetőség van különböző játéktevékenységekre.

 

Az idei tanévben december 18-án szerveztünk teadélutánt. Kézműves és társasjáték programokkal készültünk. A programon való részvétel nem kötelező, aki eljött, nagyon jól érezte magát. Mivel intézményünk idén elnyerte az Örökös Ökoiskola címet, ehhez igazítottuk a mi programunkat is. Minden résztvevő saját bögrét hozott otthonról, hogy ne műanyag poharakkal szennyezzük a környezetet. Kézműves tevékenység során teatasakok felhasználásával készültek karácsonyi üdvözlőlapok és borosdugókból angyalkák.

 

A délután gyorsan elszállt, reméljük lesz még lehetőségünk több ilyen alkalomról is beszámolni. Vannak még terveink és a DÖK csapatunk is lelkesen dolgozik, fáradozik azon, hogy élményekkel, szép emlékekkel gazdagodjanak iskolánk tanulói.

 

Lajtosné Dudok Mária DÖK segítő pedagógus

 

 

doktea1.jpg

 

doktea2.jpg

 

doktea3.jpg

 

 

Diákparlamenti gyűlés

 

Minden évben összegyülekeznek az általános és középiskolák diákönkormányzati elnökei, hogy megbeszéljék az elmúlt év eseményeit és az aktuális problémákat, kérdéseket. Így történt ez idén ősszel is, amikor meghívást kaptunk a pest megyei diákparlamenti gyűlésre Budapestre. November 26-án részt vettünk a gyűlésen, melynek a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium épülete adott otthont. Hogy mi is történt ott, arról Szabó Eszter iskolánk DÖK elnökének beszámolójában olvashatnak.

Lajtosné Dudok Mária DÖK segítő pedagógus

 

2018. 11. 26-án került sor a Pest megyei Diákparlament soron következő ülésére, ahova Marika nénivel együtt részt vehettem a Budapesti Fazekas Mihály Gimnáziumban. Számomra nagyon fontos információk és törekvések hangoztak el. Például:

- az általános iskolai felmérések nem osztályozhatóak,

- külföldi cserediák program támogatása,

- nyári szünet hossza ne legyen lecsökkenthető,

- az első középfokú nyelvvizsga ingyenessége.

Ezek mellett, ott helyben javaslatot lehetett tenni bármilyen témában, ami rögtön szavazásra is került. Ezek után egy informatikai játékban vehettünk részt. Ez mindkettőnk számára nagyon szórakoztató volt.

 

A Diákparlament vezetője lemondott tisztségéről, így a helyettese lépett a helyére. Viszont így a megüresedett helyettesi posztra meg kellett valakit választani. 5 ember jelentkezett, akik egyenként bemutatkoztak és beszéltek arról is, hogy a közeljövőben mivel szeretnék támogatni a Diákparlament működését. Titkos szavazás útján döntöttük el, hogy ki legyen az új helyettes.

 

Összességében ismét elmondhatom, hogy jól éreztem magam ezen a napon is.

 

Szabó Eszter DÖK elnök

„Itt van az ősz, itt van újra…”


Írja költőnk, Petőfi Sándor sokunk által ismert versében. Az ősz az elmúlás mellet mindig egy új kezdet is, egy új tanév indulása, tele várakozással, izgalommal, újdonságokkal. Nem volt ez másképp az idei tanévben sem.

 

Néhány éve azt a felkérést kaptam, hogy kísérjem és segítsem intézményünkben a diákönkormányzat munkáját. Az osztályok által megválasztott képviselőkkel lelkesen vetjük bele magunkat a munkába. Próbálunk ötleteket gyűjteni, programokat szervezni, hogy színesebbé tegyük a hétköznapokat.

 

A szeptemberi megalakulásunk gyors ütemben történt, diák-önkormányzati elnököt kellett választanunk, aki általában végzős diák. Az idei évben Szabó Eszter 8. osztályos tanulónkat szavazták meg a képviselők elnöknek. Így szeptember 6-án Eszter képviselte iskolánkat Gödöllőn a Tankerületi Diák-önkormányzati Tanács alakuló ülésén, ahol a Dunakeszi Tankerület közel 50 intézménye volt jelen. Ezt az alakuló ülést a festői környezetben lévő Gödöllői Királyi Kastély színháztermében tartották, mely 1783 óta ad helyet színházi előadásoknak, koncerteknek. Magyarország legrégebbi színházterme.

 

Ezen a délutánon nemcsak képviselőt választottak maguk közül a jelenlévők, hanem tanúi lehettek egy megállapodás aláírásának is, mely a Gödöllői Grassalkovics Kastély és a Tankerület között jött létre a „Klasszik is cool” címmel a fiataloknak meghirdetett programsorozat keretében. A kezdeményezés célja, hogy minél több gyermek és fiatal család ellátogasson a kastélyba. Az ülés után lehetőség volt beszélgetésre, új kapcsolatok kialakítására, régi ismerősökkel való találkozásra.

 

A kora szeptemberi napsütéses időjárás lehetővé tette, hogy tegyünk egy sétát a csodás kastélykertben, ami sokunk által ismert Sissy (Erzsébet királynő) kedvenc helye is volt.

dok.jpg

 

Lajtosné Dudok Mária, diákönkormányzatot segítő pedagógus

 

A Diákönkormányzati Tanács Alakuló ülése az elnök, Eszter szemével:

 

„ Gyerekszemmel megtapasztani és részt venni egy ilyen eseményen nagyon elképesztő, mert nem sokszor láthatunk ehhez hasonlót. Igazi DÖK elnökválasztásnak lehettünk szemtanúi. Az elnökjelöltek különböző korosztályúak voltak, be is mutatkoztak, bemutatták programjukat, hogy miért éppen rájuk kell szavazni. Nagyon jól éreztem magam ezen az ülésen. Még névre szóló kitűzőt is kaptam a regisztrációkor, hogy a többiek lássák, hogy ki vagyok és honnan érkeztem. Sok-sok fontos információt osztottak meg velünk a tankerületről. Volt szerencsénk Marika nénivel az ülés után még sétálgatni a Gödöllői kastély kertjében, ami csodaszép látványt nyújt az oda látogatóknak.

 

Összességében örülök, hogy részt vehettem ezen és nagyon szép gondolatok jutnak eszembe, akárhányszor csak visszagondolok.”

 

Szabó Eszter, diákönkormányzat vezető 8. osztályos tanuló

 

dok2.jpg

Korábbi lapszámban hírt adtunk arról, hogy idén ősszel is megrendeztük őszi papírgyűjtésünket. Az összesítés után az alábbi eredmények születtek.

helyezés

osztály

összes papír (kg)

egy főre eső mennyiség (kg)

I.

4.

4068,0

185,00

II.

5.

1360,0

123,60

III.

3.

3105,0

115,00

IV.

7.

2951,8

113,50

V.

2.

2056,0

89,40

VI.

6.

1486,7

67,60

VII.

8.

1167,0

61,40

VIII.

1.

1042,8

52,15

Ezúton még egyszer gratulálunk minden osztálynak nem kevés pénzzel járultak hozzá osztálypénzükhöz és köszönjük a segítséget, támogatást minden résztvevőnek.

 

dk.jpg

 

Idén első alkalommal vehetett részt iskolánk megyei diákparlamenti gyűlésen, amelyre Érden került sor. Diákönkormányzatot segítő pedagógusként az volt a feladatom, hogy elkísérjem iskolánk diákönkormányzati elnökét. A gyerekeket külön, az első sorokban ültették le, a kísérő tanároknak csak annyi volt a feladatuk, hogy csendesen szemlélődjenek és végighallgassák a megnyitót, köszöntő beszédeket és az éves beszámolót. Bár a témák nagyrészt inkább középiskolásoknak szóltak, de tökéletes volt az alkalom arra, hogy betekintést nyerjenek az általános iskolások mindabba, ami a jövőben rájuk vár, várhat, mit tehetnek a diákságért, hogyan és módon állhatnak ki jogaikért, képviselhetik érdekeiket. Az alábbi néhány sorban iskolánk diákjainak DÖK elnöke foglalta írásba Érden megélt élményeit.

 

Lajtosné Dudok Mária DÖK segítő pedagógus

 

A Pest megyei diákparlament ülését november 7-én tartották az érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium épületében. Ezen a megbeszélésen ismertették velünk, a Pest megyei iskolák diákönkormányzati képviselőivel az elmúlt év fejleményeit, illetve megszavaztatták a megyei képviselő (Takács Luca) segítőjét. A gyűlés elején bemutatták a napirendi pontokat, ezután az alpolgármester és a képviselő is beszédet tartott. Még a múlt tanévben országos diákparlamenti ülés volt, ezen a képviselők 50 pontban gyűjtötték össze ötleteiket. Közöttük volt például az is, hogy tegyék ingyenessé az első nyelvvizsgát 30 éves korig. Ezt elfogadták és jövőre életbe lép, annyi változtatással, hogy 35 éves korig igényelhető. Ezek után került sor a helyettes megválasztására, mindegyik induló jelölt röviden bemutatkozott, majd ez alapján kellett letenni a voksunkat. Egy rövid szünet után pedig kihirdették a szavazás nyertesét.

 

Lajtos Vencel 8. osztály (DÖK elnök)

DÖK

 

Ősszel távozó kolléganőm után, az én feladatom lett a DÖK (Diákönkormányzat) patronálása, amelyet a diákok szavazatukkal jóvá is hagytak decemberben.

Bár szoros határidővel, de annál nagyobb lelkesedéssel láttunk neki a decemberi feladatoknak. Az ádventi időszakhoz kapcsolódóan ádventi koszorút készítettünk és raktunk ki az iskola aulájában, amelyen ledes teamécses jelezte karácsony közeledtét.

Szintén a karácsony közeledtét volt hivatott bemutatni a DÖK-ös faliújságon elhelyezett ádventi naptár, amelyen minden reggel egy-egy képet színeztek ki a gyerekek.

Mikulás közeledtével, különböző színezőket raktunk ki a gyerekeknek, amelyekből kedvükre válogathattak. Az elkészült művekkel, a faliújságot dekoráltuk. Reggelente karácsonyi dalok dallamai varázsoltak karácsonyi hangulatot az iskola falai közé, csaltak mosolyt és vidámságot gyerekek és pedagógusok arcára.

Az ádventi várakozáshoz kapcsolódóan szerveztünk meg december 19-én a felsősöknek egy játékos teadélutánt. Ez idő alatt alsós diákjaink bábelőadáson vehettek részt. Aki akart, hozhatott otthonról társasjátékot, de az iskola különböző társasjátékaival is színesítettük a repertoárt. Akinek nem volt kedve játszani, az kedvére szórakozhatott az X-boksz játékkal, illetve kézműves foglalkozást is felkínáltunk.

A délután nagyon kellemes hangulatban telt, játék mellé forró teát kortyolgattunk a gyerekekkel, amiért külön köszönet az iskolai Szmk-nak, akik a tea hozzávalóival segítették programunkat. Az önfeledt közös játék közelebb hozta a gyerekeket és pedagógusokat egymáshoz, jó volt látni együtt játszani a gyerekeket, látni a mosolyokat, hallgatni a nevetésüket. Szeretnénk hagyományt teremteni az ilyen alkalmaknak és megosztani élményeinket azokkal is, akik most nem tudtak velünk lenni.

 

Lajtosné Dudok Mária

(diákönkormányzatot segítő pedagógus)

 

december2.PNG

dok.PNG

Téli madárvédelem

 

November 7-én elindítottuk -“Téli madárvédelem” programunkat, amellyel csatlakoztunk az Európai Hulladékcsökkentési Hét 2016. programhoz (madáretetők készítése Pet palackból)

Felhívtuk a diákok figyelmét a madarak egész télen át tartó gondozására, élelemmel való ellátására. November 7-től, egy héten keresztül minden reggel zengő madárének töltötte be az iskola folyosóit és tantermeit a sulirádóban, Balogh Nóra 8. osztályos tanulónk közreműködésével. Programunkhoz az alsós és felsős diákok tanáraik segítségével, madáretetők készítésével csatlakoztak. A DÖK az elkészített madáretetőket kiállította az iskola aulájában. Pénteken a madáretetők kihelyezésre kerültek készítőik által. Az etetés folyamatossága rendkívül fontos, ezért felelősök gondoskodnak egészen tavaszig a kihelyezett etetők ellátásáról.

Lengyel Márta diákönkormányzatot segítő pedagógus

 

madarvedelem1.PNG

madarvedelem2.PNG

Diákönkormányzati hírek

 

Szeptember 23-án iskolánk 16.383 kg papírhulladékot gyűjtött, melynek ellenértékét az osztályok megkapták. (összesen: 360.426 Ft)

 

A 2016/2017. évi őszi papírgyűjtés legkiemelkedőbb eredményei:

Helyezés

Osztály

1 főre jutó papírhulladék (kg)

A gyűjtött papírhulladék összesen (kg)

I.

3.

199

4577,5

II.

4.

99,4

1690,5

III.

6.

84

2098,5

 

 

 

 

 

 

2016. október 30-án az Esztergály Mihály Általános Iskolában megválasztottuk Mátyási Brigittát a DÖK vezetőjét, aki iskolánkat képviseli az Országos Diákparlamentet előkészítő megyei küldöttgyűlésen.

Lengyel Márta

diákönkormányzatot segítő pedagógus

 

dok_kepek.PNG

Az iskolai pedagógusnapi köszöntő a diákönkormányzat (DÖK) szervezésében

 

Június 6-án reggel az iskola összes diákja összegyűlt az udvaron. Pleva Bence 5. osztályos tanulónk erre az alkalomra két verssel örvendeztette meg a pedagógusokat. Bence versét Pleva Márton szavalta el:

 

Pleva Bence: Az új iskolám

Ettől az évtől járok ide,

ebbe a csomádi isibe.

Lett sok új barátom

s csupa jó fej tanárom.

Ők nem csak szívből tanítanak,

hanem szervezik a jó programokat.

Versenyezünk, kirándulunk,

színházba is gyakran járunk.

Az iskola jó hírneve,

tanár, s diák érdeme.

Én büszke diák vagyok,

mert közéjük tartozhatok.

 

Ezután Bence a saját versét adta elő:

 

Pleva Bence:Pedagógusnapra

 

Tollat ragadtam, hogy verset írjak mára,

tanáraimnak, pedagógusok napjára.

A diákok apraja-nagyja ma őket ünnepli,

munkájukat dallal, verssel köszöni.

 

Az én versem miről szóljon? Gondolkodtam nagyon.

Hogyan köszöntsem tanáraimat e jeles napon?

Aztán rímbe szedtem egy-két remek ötletem,

mellyel a közös munkát kicsit megkönnyíthetem.

 

Témazáró, röpdolgozat? Csak felesleges munka:

mi tanulhatunk, a tanár meg javíthatja egész éjszaka.

Nem kell az otthoni feladat, meg házi,

így nem kellene óra előtt a pad alatt másolni.

 

Matek órán is csak nézünk bambán,

azt a rengeteg képletet látván.

Megtanulni mindet, túl nagy meló,

meg hát minek, ha ott az okosteló.

 

A költők életrajzát minek kell tudni?

Elég a nevüket a keresőbe beírni.

S, hogy mit gondolt a költő míg a versét írta?

Írják a vers végére, hogy a diák tudja.

 

Fogalmazás, tollbamondás? A kezem már elfárad.

Lássuk be, ez itt már a 21. század!

Olvassák el az összes facebook üzenetet,

s javítsák ki ott az írást, ha értik a szlenget.

 

Amiket mégis muszáj bemagolni,

azokat ki lehetne posztolni.

Ha nem is fogjuk mind megtanulni,

de legalább tudjuk lájkolni.

 

Nem lehet könnyű tanárnak lenni,

ezért kellene egy kicsit lazábban venni.

Mi mutatjuk a példát, hogyan kell ezt tenni,

lehet minket ebben bátran követni.

 

A lényeget a versem végére hagytam,

hogy megköszönjem, mit tanáraimtól kaptam.

Köszönöm a tudást, a rengeteg türelmet,

a kedves bátorító szót, s a megtisztelő figyelmet.

 

A csodás versek után az osztályok közösen mutatták be a SULI- RITMUSLÁNC programban tanult pohár- ritmus mutatványukat Anna Kendrick - Cups dalára. Még a legkisebbek is ügyesen, ütemre csinálták a nehéz összefüggő mozdulatsort.

Végül a diákok virággal köszöntötték tanítóikat, tanáraikat.

A szervezésben nagyon sokat segített nekünk Szebeni Zsuzsa alsós munkaközösség vezető, ezúton is nagyon köszönjük.

 

Lengyel Márta diákönkormányzatot segítő pedagógus

ÖSSZEFOGLALÓ AZ ESZTERGÁLY MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA DIÁKÖNKORMÁNYZATÁNAK ÉVES MUNKÁJÁRÓL

 

Diákönkormányzatunk új és hagyományos programjai a 2015/16-os tanévben:

 

ÚJ PROGRAMJAINK:

- ISMERJÜK MEG EGYMÁST!

Új blokkunk a sulirádióban, melyben interjúkat készítenek a diákok a tanárokkal, diákokkal. A második félévtől az interjúkat előkészítette és szervezte Bujdosó Orsolya és Mátyási Brigitta 7. osztályos tanulóink.

(Az iskola honlapján a Diákönkormányzatunk- sulirádió fül “Interjúk “cím alatt olvasható)

A sulirádióban minden héten kedden érdekes hírekkel szórakoztatták a diákokat a sulirádió szerkesztői és bemondói: Monos Jázmin 5. osztályos és Kozma Viktória 8.osztályos diákunk.

 

-KÖNYVAJÁNLÓ – kicsiknek és nagyoknak

“Olvasni jó” iskolai programunkhoz kapcsolódva a sulirádióban könyvajánlóval motiváljuk a diákokat. A diákok kedvenc könyvüket ajánlották a kicsiknek és nagyoknak.

(Az iskola honlapján a Diákönkormányzatunk- sulirádió fül “Könyvajánló” cím alatt olvasható)

 

-TOLLFORGATÓK

“Írni jó” iskolai programunkat segíti a Tollforgatók bevezetése.

Havonta, megadott téma alapján írhattak a gyerekek történeteket, meséket. A beadott munkák közül válogattunk és a legjobb írásokat a DÖK faliújságon olvashatták a diákok. (A honlapunkon a Sulirádió- “Tollforgatók” cím alatt található.)

Szőke Enikő Szellő 2. osztályos és Pleva Bence 5. osztályos diákunk minden megadott témára kiváló, ötletes történetet írt.

 

- A „TEJESPOHÁR KÉT ÉLETE”

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét egy minden év november utolsó hetében megrendezésre kerülő kezdeményezés. Ennek keretében lelkes önkéntesek saját akcióötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet a hulladék keletkezés megelőzésének, a keletkezett mennyiség csökkentésének, a termékek újrahasználatának, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára. A különböző akcióötletek megvalósítását a programban részt vevő országok mindegyikében egy, a hulladékok megelőzését segítő szervezet koordinálja, mint Szervező. Magyarországon az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) látja el ezt a feladatot.

 

dok.jpg

 

Ehhez csatlakoztunk a mi akciónkkal, hogy a tej műanyag csomagolása ne az osztálytermek szemeteseibe és onnan a kommunális hulladékba kerüljön, hanem egy külön tárolóba, ahonnan időnként elszállítják a csomádi kertészetbe. Ott kezdődik a tejes poharak második élete, ahol palántaültetésre használják őket.

A tejes dobozokat osztályonként egymásba téve dobjuk a tárolóba és nem egyenként, akkor azzal mennyisége ugyan nem, de térfogata jelentősen csökken és nem kerül a lerakóba, nem szennyezi a környezetet és újrahasználata erőforrás-csökkentést eredményez.

 

- Házi versenyünk a “CSILLAGOK PONTVERSENY”:

A verseny időtartama: szeptember 1-től június 1-ig.

A Csillagok pontversenyen 5. osztálytól 8. osztályig vesznek részt a tanulók. Egész tanévben gyűjthetők a pontok versenyekért, magatartásért, szorgalomért és szereplésekért. Tanév végén a legtöbb pontot gyűjtő felsős diák kapott oklevelet az első helyezésért. További díjazás: legtöbb pontot gyűjtött tanuló is jutalomban részesül a tanévzárón.

A weboldalon a részeredmények és az év végi végeredmények tekinthetők majd meg. (Az első 6 helyezett pontjait tesszük közzé.) Az alsó tagozaton a tavalyi csillagok versenyt folytattuk.

 

- Elindítottuk a SULI- RITMUSLÁNC –ot:

Anna Kendrick - Cups című dalára. Csiki Georgina és Kozma Viktória 8. osztályos, Bujdosó Orsolya, Mátyási Brigitta 7. osztályos diákok segítették az alsó tagozatosokat a pohár- ritmus tanulásában.

 

- HŐSÖK TERE PROGRAM “Az vagy, amit teszel”

Hogyan lesz “Én”-ből “Mi”? Mit tehetsz másokért és közben magadért?

Képesek vagyunk változni és tenni másokért, hogy az ilyen apró lépések által váljunk hétköznapi hősökké. A kisközösségek mentik meg a világot!

Az együttműködésnek, az egymásra figyelésnek fontos szerepe van a közösségben, az iskolában. Gyermeknapon került bevezetésre a Hősök tere program. Az eredményhirdetésnél kiemelt figyelmet kaptak és jutalmat is kis Hőseink.

 

HAGYOMÁNYOS PROGRAMJAINK:

 

- Október 9-én lezajlott az ŐSZI PAPÍRHULLADÉK GYŰJTÉS, melyen iskolánk 17.4 tonna papírhulladékot gyűjtött.

 

- KOSÁRLABDA BAJNOKSÁG

November 9-én rendeztük meg az őszi Kosárlabda Bajnokságot. Hatalmas küzdelem után az emberhátránnyal indult csapat győzött. A nyertes csapat kosarasai: Kósa Marcell 5. osztályos, Eged Viktor és Szemes Dénes 7. osztályos tanuló.

 

- ZENÉS TEADÉLUTÁN

December 17-én megtartottuk a várva-várt, hagyományos Zenés teadélutánunkat. Sok- sok tánc és jó hangulat jellemezte rendezvényünket. A „Zenés teadélután” fő műsorszáma a „Kinect Dance” verseny volt. A gyerekek lelkesen szurkoltak barátaiknak. A kifulladt táncosok és a berekedt nézőközönség teával frissülhetett fel.

 

- ASZTALITENISZ BAJNOKSÁG

Március 18-án rendeztük meg az Asztalitenisz Bajnokságot. A versenyt szoros küzdelem után Csiki Georgina Viktória 8. osztályos tanuló nyerte meg.

 

- TAVASZI PAPÍRHULLADÉK GYŰJTÉS

Április 1-jén iskolánk 8970 kg papírhulladékot gyűjtött.

 

- FOCIBAJNOKSÁG

Május 5- én fölényes győzelmet aratott a “ Madrid” csapata, a góllövők: Eged Viktor (7 gól) 7. osztályos, Kósa Marcell (1 gól) 5. osztályos és Juhász Bálint (1 gól) 4. osztályos tanuló.

 

- PEDAGÓGUSNAPI KÖSZÖNTŐ

Június 6-án reggel az iskola összes diákja összegyűlt az udvaron. Pleva Bence csodás versei után az osztályok közösen mutatták be a SULI- RITMUSLÁNC programban tanult pohár- ritmus mutatványukat Anna Kendrick - Cups dalára. Végül a diákok virággal köszöntötték tanítóikat, tanáraikat.

 

Rengeteg munka áll a sok új program bevezetése és a hagyományos programjaink megvalósítása mögött.

Kiváló munkát végzett a rendezvények felhívó plakátjait tervező és készítő Szőke Bianka Csillag, és segítője Kertész Karina.

Nagyon sok dicséret illeti a diákönkormányzat képviselőit, és a többi diákot is, akik segítséget nyújtottak nekünk.

 

Lengyel Márta diákönkormányzatot segítő pedagógus

FOCIBAJNOKSÁG


Május 5- én fölényes győzelmet aratott a “ Madrid”  csapata, a góllövők  Eged Viktor (7 gól) 7.osztályos, Kósa Marcell (1 gól) 5. osztályos és Juhász Bálint (1 gól) 4.osztályos tanuló.

CSILLAGOK PONTVERSENY MÁJUSI RÉSZEREDMÉNYEI:

 

névsor

1.félév

1.Kozma Viktória

1660

2.Lajtos Vencel János

1470

3.Szántó Máté

850

4.Monos Jázmin

830

5.Pleva Bence

820

6.Kelemen Molli

810

Április 1-én lezajlott a TAVASZI PAPÍRGYŰJTÉS, melyen iskolánk 8970kg papírhulladékot gyűjtött.

 

Íme az első három helyezett eredménye:

 

Helyezés

Osztály

1 főre jutó papírhulladék (kg)

A gyűjtött papírhulladék összesen (kg)

I.

2.

125

3001

II.

5.

100

2500

III.

1.

36.5

1130

 

 

 

 

  

 

KÜLÖN KÖSZÖNET JÁR AZOKNAK A SZÜLŐKNEK, NAGYSZÜLŐKNEK ÉS FŐLEG TANULÓKNAK, AKIK A PAPÍR RAKODÁSÁBAN KITARTÓAN RÉSZT VETTEK!

Köszönjük aktív közreműködéseteket környezetetek védelmében!

Csillagok pontverseny I. félév részeredményei:

 

Névsor  Osztály 1. félév
1.Kozma Viktória 8.o. 910
2.Lajtos Vencel János 6.o. 700
3.Csiki Georgina Viktória 8.o. 540
3.Monos Jázmin 5.o 540
3.Szántó Máté 8.o. 540
4.Miklecz Mihály 7.o. 520
5.Mátyási Brigitta 7.o. 450
6.Bujdosó Orsolya 7.o. 440
6.Kelemen Molli 8.o. 440

Zenés teadélután

 

December 17-én megtartottuk a várva-várt, hagyományos Zenés teadélutánunkat.

Sok- sok tánc és jó hangulat jellemezte rendezvényünket.

A „Zenés teadélután” fő műsorszáma a „Kinect Dance” verseny volt.

A gyerekek lelkesen szurkoltak barátaiknak. A kifulladt táncosok és a berekedt nézőközönség teával frissülhettek fel.

Ezúton is köszönjük Demény Móninak, hogy rendelkezésünkre bocsátotta a Kinect dance eszközeit.

 

 

Lengyel Márta

diákönkormányzatot segítő pedagógus

 

teadelutan.jpg

Kosárlabda Bajnokság

 

November 9-én rendeztük meg az őszi Kosárlabda Bajnokságot.

Hatalmas küzdelem után az ember hátránnyal indult csapat győzött.

A nyertes csapat kosarasai: Kósa Marcell 5. osztályos, Eged Viktor

7. osztályos és Szemes Dénes 7. osztályos tanuló.

Gratulálunk nekik!

 

 

A Diákönkormányzat  új programjai a 2015/16-os tanévben:

 

- ISMERJÜK MEG EGYMÁST!

Új blokkunk a sulirádióban, melyben interjúkat készítenek a diákok a tanárokkal, diákokkal.

A sulirádió fül “Interjúk “cím alatt olvashatjátok el.

 

 

- KÖNYVAJÁNLÓ – kicsiknek és nagyoknak

“Olvasni jó” iskolai programunkhoz kapcsolódva a sulirádióban havonta könyvajánlóval motíváljuk a diákokat.

A Dök faliújságon és a weboldalunkon a Sulirádió fül “Könyvajánló” alatt is megnézhetitek az aktuális könyvajánlónkat.

 

 

- Tollforgatók

“Írni jó” iskolai programunkat segítjük a Tollforgatók bevezetésével.

Havonta, megadott téma alapján  írhat bárki, aki kedvet kap az íráshoz.

A beadott munkák közül válogatunk, amit a  weboldalunkon a Sulirádió “Tollforgatók” cím alatt találtok meg.

 

 

- A „TEJESPOHÁR KÉT ÉLETE”

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét egymindenév november utolsó hetében megrendezésre kerülő kezdeményezés. Ennek keretében lelkes önkéntesek saját akcióötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet a hulladék keletkezés megelőzésének, a keletkezett mennyiség csökkentésének, a termékek újrahasználatának, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára. A különböző akcióötletek megvalósítását a programban részt vevő országok mindegyikében egy, a hulladékok megelőzését segítő szervezet koordinálja, mint Szervező. Magyarországon az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) látja el ezt a feladatot.

 

Ehhez csatlakoztunk, a mi akciónkkal, hogy a tej műanyag csomagolása nem az osztálytermek szemeteseibe és onnan a kommunális hulladékba kerül, hanem egy külön tárolóba, ahonnan időnként elszállítják a csomádi kertészetbe. Ott kezdődik a tejes poharak második élete, ahol palántaültetésre használják őket.

A tejes dobozokat osztályonként egymásba téve dobjuk a tárolóba és nem egyenként, akkor azzal mennyisége ugyan nem, de térfogata jelentősen csökken és nem kerül a lerakóba, nem szennyezi a környezetet és újrahasználata erőforrás-csökkentést eredményez.

 

 

- Házi versenyünk a “Csillagok pontverseny”:

A verseny időtartama: szeptember 1-től június 1-ig.
A Csillagok pontversenyen 5. osztálytól 8. osztályig vesznek részt a tanulók. Egész tanévben gyűjthetők a pontok versenyekért, magatartásért, szorgalomért és szereplésekért. Tanév végén a legtöbb pontot gyűjtött felsős diák kapja “Az Év Diákja” kitüntetést.További  díjazás: a  2.3.4.5.6. legtöbb pontot gyűjtött tanuló is részesül jutalomban a tanévzárón .

A weboldalon a részeredmények és az évvégi végeredmények tekinthetők majd meg. (az első 6 helyezett pontjait tesszük közzé)

Az alsó tagozaton a tavalyi csillagok versenyt folytatjuk.

 

A Csillagok pontverseny részeredményei október 31-én:

 

1. Kozma Viktória  8.o.

370

2. Lajtos Vencel János 6.o.

250

2. Szántó Máté 8.o.

250

3. Monos Jázmin 5.o.

180

4. Balogh Nóra Zsuzsanna 7.o.

160

4. Demeny Rozália 7.o.

160

4. Kelemen Molli 8.o.

160

4. Miklecz Mihály 7.o.

160

5. Kertész Karina 5.o.

150

5. Balogh Dóra Hajnalka 6.o.

150

5. Vass Nikolett 6.o.

150

6. Bobják Valéria 6.o.

140

6. Bujdosó Orsolya 7.o.

140

6. Csiki Georgina Viktória 8.o.

140

6. Jármer Martin Róbert 6.o.

140

6. Kozma Lívia Klára 8.o.

140

6. Mátyási Brigitta 7.o.

140

 

 

 

 

 

- Elindítottuk a SULI- RITMUSLÁNC –ot Anna Kendrick - Cups dalára. Csiki Georgina és Kozma Viktória 8. osztályos diákok segítik a az alsó tagozatosokat a pohár- ritmus tanulásában.

 

 

 

További programjaink:

 

- Október 9-én lezajlott az ŐSZI PAPÍRGYŰJTÉS, melyen iskolánk 17.4 tonna papírhulladékot gyűjtött.

 

Íme az első három helyezett eredménye:

 

Helyezés

Osztály

1 főre jutó papírhulladék (kg)

A gyűjtött papírhulladék összesen (kg)

I.

2.

223.3

5358.5

II.

6.

183.1

3661

III.

3.

91.2

1459.5

 

KÜLÖN KÖSZÖNET JÁR AZOKNAK A SZÜLŐKNEK, NAGYSZÜLŐKNEK ÉS FŐLEG TANULÓKNAK, AKIK A PAPÍR RAKODÁSÁBAN KITARTÓAN RÉSZT VETTEK!


Köszönjük aktív közreműködéseteket környezetetek védelmében!