Mai névnap

Időjárás

Versenyek

Nem csak húsvét - kvíz

Az idei évben is rendhagyó módon kellett a húsvétot ünnepelnie a magyar családoknak.

A település iskolájának tanulóit és családjaikat ebben a tanévben a húsvét alkalmából egy kvízre invitáltuk.

A tantestületünk tagjai által összeállított kérdéssort végül 35-en töltötték ki. A kérdések többsége a húsvéti ünnepkörrel volt kapcsolatos. Olyan érdekességeket ismerhettek meg a kvíz résztvevői, mint, hogy Korfu szigetén húsvét reggel színes cserépedényeket dobnak le a teraszokról.

Tudják Önök kedves olvasók, hogy honnan ered a nagycsütörtöki templomi lábmosás szertartása? Honnan kapta a nevét a Húsvét-sziget? Miért nem sütöttek nagypénteken kenyeret? Kihez köthető a "mossa a kezeit" kifejezés? Csehországban milyen népszokások köthető a nagypéntekhez? Ki a szerzője a "Nagy orosz húsvét" című zeneműnek? Igen? Vagy mégsem? A kvíz résztvevői ügyesen gondolkodtak.

Jutalmuk oklevél lesz, a legeredményesebb részvevőnek pedig a tavalyi évben először megrendezett kvíz első helyezettjének járó vándorkupa.

Gratulálunk minden részt vevő diáknak és családjának.

Jövőre újra találkozunk. Kvízre fel!

Gulyás Ágnes, szervező pedagógus

 

 

Rendhagyó online költészetnapi szavalóverseny

Az áprilisi program tervezésénél első gondolatunk az volt, hogy idén is elmarad a költészet napjának szokásos megünneplése, majd az online értekezletünkön kiderült, hogy ez a nap többünknek fontosabb annál, hogy csak úgy lemondjunk róla.

Így történt, hogy elvetés helyett mindjárt 2 programot is beterveztünk:

-Marika néni vezetésével és szervezésével verseket posztolhattunk, melyek már az iskola aulájának üvegfelületét díszítik;

-Piroska néni és Márta néni pedig videós szavalásra hívta iskolánk közösségét.

Létrehoztunk a Teams felületén (melyen a tananyagot, tanórákat is intézzük) egy kimondottan erre a célra kialakított csoportot, ahová mindenki feltölthette korcsoportjának megfelelően a szavalatok felvételeit.

  1. korcsoportban: 1-4. osztályig - összesen 15 videót találtunk, amelyeket 1-2. és 3-4. osztály szerint értékeltünk.
  2. korcsoportban: 5-8. osztályig - összesen 5 felvételt töltöttek fel, 4 egyéni és 1 csoportos szavalat volt; a 8. osztály kisfilmje stílszerűen József Attila: Születésnapomra c. versét dolgozta fel.
  3. korcsoport a felnőtteké, melyre 3 pedagógus töltött fel szavalatot, megzenésített verset.

Összesen tehát 23 videofelvétel érkezett, amelyeknek nagyon örültünk és köszönjük.

Külön köszönet a szülőknek, akik nélkül nem jött volna létre ennyi felvétel!

Eredményhirdetés a májusi jelenléti oktatás alkalmával lesz a teljes iskolai közösség előtt.

Addig lehet izgulni!

Csiki-Babics Márta, szervező pedagógus

 

 

 

„Posztolj egy verset!”

Ma már, mindennapjaink részévé vált, hogy posztolgatunk a külvilág felé. A közösségi oldalakon különféle érzéseket, vicces, humoros, kedves üzeneteket, képeket osztunk meg magunkról, környezetünkről.

Hagyomány iskolánkban, hogy április 11-én a Magyar Költészet napja alkalmából, a DÖK (Diákönkormányzat) egy felhívást intéz tanulóink és kollégáink felé. A felhívás lényege, hogy posztolják ki kedvenc verseiket, idézeteiket az iskola különböző felületeire papíron vagy aszfaltkrétával az iskola udvarán.

Az elmúlt év a járvány miatt a változásokról, hagyományok átalakításáról szólt, szól. Semmiképpen sem szerettem, szerettük volna kihagyni ezt a játékot, így a felhívást alakítottuk a járványügyi helyzethez, digitális oktatáshoz. Az idei felhívás értelmében, bárki elküldhette elektronikus üzenetben kedvenc, vagy saját versét, gondolatait. Ezeket kinyomtattam, majd elhelyeztem az iskola üvegfalán. Ezek a versek ma is kint vannak és bármikor megtekinthetők.

Így:

Kedves olvasók, ha erre járnak, sétálgatnak, kerékpároznak álljanak meg bátran és olvasgassák eme lelket felüdítő írásokat!

Lajtosné Dudok Mária, DÖK segítő pedagógus

 

 

 

Kvassay- verseny Őrbottyánban

Immáron 18. alkalommal került megrendezésre 2019. március 18-án a Kvassay-verseny Őrbottyánban, az általános iskolában. Az idei éveben nagykorúvá vált versenyen közel 15 település (Őrbottyán, Váchartyán, Erdőkertes, Galgamácsa, Kisnémedi, Sződliget, Verőce, Sződ, Fót, Vácduka, Kosd, Csomád) alsó és felső tagozatos diákjai versenyezhettek matematika, olvasás és helyesírás témaköreiben.

 

Iskolánkat 9 tanuló képviselte:

 

Reményi Botond (1. osztály)

Kiss Emma és Gál Dorina (2. osztály)

Chlpkó Sára, Miklósi András, és Lajtos Angelika (4. osztály)

Gellén Arlett (5. osztály)

Duró Dániel (6. osztály)

Lajtos Márton (7. osztály)

A résztvevőknek szeretettel gratulálunk!

 

Lajtosné Dudok Mária, kísérő pedagógus

 


„Hungary and the Hungarians” – angol nyelvi verseny

 

Fontos, hogy a magyar diákok ne csak a célnyelvi országokkal kapcsolatos országismereti témákban legyenek tájékozottak, hanem tudjanak a saját hazájukról, annak történelméről, földrajzáról, híres embereiről is beszélni idegen nyelven.

A Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnázium „Hungary and the Hungarians” címmel angol nyelvi versenyt hirdetett a Dunakeszi Tankerületi Központhoz tartozó általános iskolák 7-8. osztályos és a középiskolák 9-10. évfolyamára járó diákok számára. A verseny döntője 9 csapat részvételével december 5-én volt Fóton. Ezen a nemes tanulmányi versenyen vettünk részt mi is.

 

Ebben a tanévben a vetélkedő konkrét témája a tankerületünk volt. A diákok felkészültek, hogy angol nyelven tudjanak ismereteket megosztani a tankerülethez tartozó 29 település földrajzáról, látnivalóiról, nevezetességeiről, hagyományairól, a területhez kötődő híres emberekről, a tankerületi intézmények - iskolák, múzeumok, művelődési házak - névadóiról.

 

Az első fordulóban a csapatok egy-egy prezentációt készítettek, melyben bemutatták a települést, ahol iskolájuk található. A második fordulóban a diákok egy változatos feladatokból álló vetélkedő formájában küzdöttek meg egymással.

 

A tervek szerint minden tanévben lehetőséget biztosítanának a tankerület diákjainak, hogy egy-egy nyelvi verseny keretében összemérhessék tudásukat hazánkról idegen nyelven.

 

Varga László mb. intézményvezető

 

Tehetségkutatón jártunk


2018. április 20-án rendezték meg a XIV. Álmos Vezér Gimnázium és Általános Iskola Jobb Veled a Világ-tehetségkutató regionális döntőjét.

A 4osztályból két csapat indult a megmérettetésre:

6Árny: Bobják Viola, Gellén Arlett, Ladjánszki Emma, Marton Anna Lujza, Simándi Viola, Szőke Enikő Szellő

Minitinik: Kállai Brigitta és Mojzes Zoé.

32 indulóból jutott tovább a 6Árny csapata az országos döntőbe, melyet május 27-én rendeznek Budapesten.

Produkciójuk hatalmas sikert aratott a közönség és a zsűri körében egyaránt. Az Alma együttes Mutasd meg című számával árnyjátékot adtak elő.

Az Alma együttestől engedélyt kérve, értesítették őket az eredményről és elküldték a videójukat, melyre így reagáltak:

„Mi is nagyon büszkék vagyunk a lányokra, igazán megható a videó. Ügyesek és szurkolunk nekik.”

A csapat nagy izgalommal várják az országos döntőt, de számukra ez is hatalmas siker, hogy a sok kitartó próbával eljutottak idáig.

Köszönet két felkészítő szülőnek: Martonné Kovács Henriettának és Ványi Annamáriának. Bobjákné Ványi Mártának, hogy biztosította a helyszínt a próbákhoz.

Matyókáné Tóth Piroskának, Bonczné Orosz Ilonának és a többi szülőnek, hogy lehetővé tették a próbákat.

Felkészítő Szülők

tehetseg.jpg 2018_04_7.jpg

 

Angol versenyen jártunk

A Gödöllői Petőfi Sándor Általános Iskola immár 22. alkalommal rendezte meg április 19-én a Megyei Angol nyelvi vers –és prózamondó versenyt. Iskolánkat idén először képviselte két tanuló a negyedik osztályból: Gellén Arlett és Mojzes Zoé. A versenyen 21 iskola és 169 tanuló vett részt. Színvonalas műsorral, ajándékkal köszöntötték a résztvevőket. Dicsérő oklevéllel és élményekben gazdagon tértek haza tanulóink, akikre nagyon büszkék vagyunk, hogy angoltudásukkal kiálltak a zsűri elé. Köszönöm a részvételüket és a szülők segítségét, támogatását!

 

Abonyi Tiborné Adrienn néni

 

2018_04_6.jpg

 

Köszönjük Abonyi Tiborné (Adri néni) felkészítő pedagógus munkáját, aki a résztvevő tanulóinkkal együtt bebizonyította, hogy a közös, jól elvégzett munkának köszönhetően, tanulóink becsületesen helyt tudnak állni a legjobbak között is.

 

Kelemen Ildikó intézményvezető

 

Sikeres rajzpályázat

 

Nagy Annabell (1. o.) a februári Tappancs Magazin Suli rajzpályázatán értékes könyvjutalmat nyert. Gratulálunk a szép eredményhez!

Kelemen Ildikó igazgató

Jedlik verseny


Március 1-jén rendeztük meg iskolánkban a Jedlik Ányos Matematika- és Fizikaverseny területi fordulóját. A matematikaversenyről az országos fordulóra továbbjutott Lajtos Márton Zsombor 5. osztályos tanuló. A verseny országos fordulójára 2017. április 7-9-ig, Nyíregyházán kerül sor. Sok sikert!

 

Wiedermanné Balog Emese felkészítő pedagógus

 

oklevel_jedlik.PNG

Kvassay verseny


2017. március 17-én került megrendezésre a már hagyományos őrbottyáni Kvassay tanulmányi verseny, ahol a tanulók tudásukat olvasás - szövegértésből (szöveg feldolgozása feladatlapon - szépirodalmi szöveg részletének hangos, kifejező olvasása), helyesírásból (szavak, mondatok tollbamondása), matematikából (logikus gondolkodást kívánó feladatok) mérhették össze.

 

Iskolánkat 10 tanuló képviselte, közülük Lajtos Vencel 7. osztályos tanuló II. helyezést, Lajtos Márton 5. osztályos tanuló VI. helyezést ért el matematikából, Chlpkó Sára 2. osztályos tanuló pedig III. helyezést ért el olvasás- szövegértésből.

 

Gratulálunk az elért eredményekhez és köszönjük a szülőknek és a felkészítő pedagógusoknak a segítséget.

 

Szűcs-Muri Mária kísérő pedagógus

 

oklevel_kvassay.PNG

Less Nándor földrajz verseny


Tavaly már indult iskolánk három tanulója a Less Nándor földrajz versenyen, így örömmel vettük idén az online próbaverseny lehetőségét.

 

Az igazi verseny előtt tesztelés céljából állítottak össze a szervezők egy online földrajz feladatsort. Az előzetes jelentkezéseket Benkő Csilla néni bonyolította, a hetedik osztályból tíz, a nyolcadikból egy tanuló jelentkezett.

 

2016. november 28-án, kedden 14 órakor az informatika teremben végre elérhetővé vált a honlapon a feladatsor. Bár hosszú percekig nem tudtunk belépni rendszerbe, de aztán a kapott felhasználó nevekkel és kódokkal sikerül aktiválni a felületet.

 

Különleges feleletválasztó kérdések tették próbára tudásukat. Tippelhettek, hogy a látványos animáción aszteroidára vagy üstökösre készül-e leszállni a műhold, mikor szállt le először ember a Holdra, hol volt a 2015-ös olimpia, hogyan épül fel a Föld bolygó, hol találhatók kőolajfúró tornyok vagy a kép mit ábrázol… Minden kérdés más és más problémát vetett fel, feszült figyelemmel és izgalommal vették végig a feladatokat. A teszt persze nem csak egyszerű tippelés volt, a jó válaszhoz bele kellett gondolniuk minden egyes kérdésbe. Öröm volt számomra, hogy ennyire lekötötte őket és végig küzdöttek a helyes válaszokért. A teszt végén rögtön meg is jelentek a helyes megoldások, így megtudták, mi az, amit eltaláltak, mi az, amiben tévedtek.

 

A versenyzők a játék öröme és a tapasztalatok mellett egy-egy földrajz ötössel is gazdagodtak.

 

Köszönjük a lehetőséget, remélem, többen kedvet kapnak a földrajz versenyhez!

 

Benkő Csilla szervező tanár

Felső tagozatosok újabb sikere tanulmányi versenyen

 

November 25-én került megrendezésre az erdőkertesi Neumann János Általános Iskolában a hagyományos Neumann-János informatika vetélkedő, illetve a Rátz László matematika- és kvízverseny. Iskolánkat 3-7. osztályig két-két tanuló képviselte a matematika vetélkedőn. Betegség miatt a 8. osztályból csak egy fő tanuló versenyezhetett. Az informatika megmérettetésen két nyolcadikos tanuló csapatban vett részt.

 

Lajtos Vencel 7. osztályos tanuló a matematika verseny egyéni kategóriájában I. helyezést szerzett! Vencel és csapattársa: Jármer Martin a matematika csapatversenyben is elnyerte az I. helyezést. A többiek eredményét is megkaptuk, az alábbi táblázatban az első hat helyezést elért tanulók eredményeit tüntettük fel.

 

A matematika verseny eredményei:

 

Évfolyam

Versenyző

Helyezés (Egyéni)

Helyezés (Csapat)

3.

Gellén Arlett

 

 

3.

Pleva Márton

 

4.

Jármer Dominik

6.

5.

4.

Sebeők Mátyás

 

5.

Lajtos Márton Zsombor

 

5.

5.

Szabó-Pujcsi Natasa

 

6.

Pleva Bence

 

6.

6.

Varga-Nagy Kata

 

7.

Lajtos Vencel János

1.

1.

7.

Jármer Martin Róbert

 

8.

Bujdosó Orsolya

 

-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az informatika versenyen Miklecz Mihály és Szemes Dénes 8. osztályos tanuló 12 iskola csapata közül a III. helyezést szerezte meg.

 

Az elmúlt évinél is kiemelkedőbb eredményekhez gratulálunk!

A résztvevőknek köszönjük a helytállást, a szülőknek pedig a tanulók szállításában nyújtott önzetlen segítséget!

 

Kelemen Ildikó igazgató

 

felsosok.PNG

Országos siker


Iskolánk 2. osztályos tanulói 2015. 05. 28-án részt vettek a MINI-KRESZ " Pindúr - Pandúr Ki-Mit-Tud", Budapesten megrendezett országos vetélkedőjén, melyen 133 induló csapatból az előkelő IV. helyen végeztek.

 

A verseny célja, hogy játékos eszközökkel segítsék a kulturált és balesetmentes közlekedésre való nevelést.

 

A verseny napján elsőként érkeztem a helyszínre, és miután megláttam a rendezvény nagyszabású mivoltát, valamint az átláthatatlan tömeget, a napom további részében az esélytelenek nyugalmával regisztráltam a még úton lévő csapatomat. Úgy gondoltam, ha nem is nyerünk helyezést, a gyerekek majd jól szórakoznak a rendezvényen, hiszen a szervezők minden ehhez szükségesről gondoskodtak.

 

A versenyezni kívánó csapatok nyolc főből álltak. Az elméleti és gyakorlati feladatok elvégzésére 4-4 főt kellett delegálni.

 

Az elméleti verseny résztvevői a sportcsarnokban, asztalok mellett képes tesztlapot és környezetvédelmi totót kaptak, melyet tanulóink kimagasló, hibátlan pontszámmal oldottak meg.

 

Mindeközben a gyakorlati versenyzők, a KRESZ pályára vonultak, és kerékpáron bizonyították rátermettségüket a szűkre állított bóják között. Mindenki jó időeredménnyel és hibapont (bója felborítása) nélkül végzett az akadálypályán.

 

A versenylapjainkat összesítésre leadtuk a regisztrációs sátorba, és míg vártuk az eredményhirdetést megebédeltünk, és a gyerekek kipróbálhatták a légvárakat.

 

Hosszadalmas várakozás, tikkasztó hőség ellenére türelmesen várták a gyerekek családjaikkal együtt az eredményhirdetést.

 

Az első hat helyezett egy biciklit és közlekedésbiztonsági eszközöket nyerhetett iskolája részére, valamint sporteszközöket, könyveket vihettek haza. A másodikosok titkon nyerni szerettek volna, már azt vitatták, hogy visszük haza a még meg sem nyert biciklit. Hihetetlen volt, de igazuk lett. Az 1064 versengő gyerek közül IV. helyen végeztek, melyre az őket elkísérő családtagjaik is nagyon büszkék voltak.

 

Versenyzőink, akikre mi is büszkék vagyunk: Antal Martin, Bartal Bence, Gellén Arlett, Kállai Brigitta, Kóródi Zalán, Marton Anna Lujza, Pleva Márton és Sinkó Márton 2. osztályos tanulók.

 

Külön szeretném megköszönni a szülőknek, a gyerekek szállításában és felkészítésében vállalt aktív részvételt!

 

Matyókáné Tóth Piroska felkészítő pedagógus, osztályfőnök

 

pindur1.jpg

 

pindur2.jpg

 

pindur3.jpg

Hatodikosok a Vigyázz!Kész!Pénz! pénzügyi vetélkedőn

 

A vetélkedőn a hatodik osztályból 4 fős csapat indult Baglyok néven. Dudás Martin, Jármer Martin, Kómár Dominik, Lajtos Vencel az első forduló rendkívül nehéz feladatait szépen megoldották és továbbjutottak közel 300 indulóból!

 

A második forduló (K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő 2015-2016-os regionális középdöntő) még nagyobb odafigyelést jelentett: aprólékos számításokkal kellett egy iskola diákjainak költekezését kiszámítani az iskolai büfében. Rendkívül összetett, bonyolult számításokat igénylő, több órás munkával járó feladatok voltak, figyelve az árak menet közbeni változásait.

 

Az 56 csapatból 5 jutott tovább a döntőbe, ahol már értékes nyeremények várták őket. A Baglyok csapata negyedik helyezést ért el, ami fantasztikus teljesítmény!!! Azonban az első és második helyen 2-2 csapat holtversenyben végzett, így (1,5 ponttal lemaradva az első, 0,5 ponttal lemaradva a harmadik helyezésről) leszorultunk a 6. helyre, (IV. helyezés) így nem jutottunk a döntőbe! Hihetetlen csalódás, de nem adjuk fel! Reméljük, a Bankvelem online pénzügyi versenyen jobb eredményt sikerül elérnünk!

A csapatnak gratulálunk a szép teljesítményhez, büszkék vagyunk rájuk!!!

 

Közlekedésbiztonsági vetélkedő

 

A Dunakeszi Rendőrkapitányság által - a 4. osztályosok számára - szervezett kerékpáros közlekedésbiztonsági oktatás még február 16-án került lebonyolításra. A kétórányi előadás után a tanulók osztályfőnökük segítségével készültek tovább az elért tudásszintet mérő vetélkedőre, melynek során március 1-jén közlekedésbiztonsági tesztet írtak a tanulók. Az eredményekről még nem kaptunk visszajelzést.

 

Kelemen Ildikó igazgató

 

Levelező tanulmányi versenyek 2015/2016. I. félév

 

Tanulóink idén is (kis létszámmal ugyan, de töretlen lelkesedéssel) részt vesznek különböző levelező tanulmányi versenyeken.

Abszolút kedvenc a Bendegúz Akadémia versenye, melyen hét tanulónk kilenc tantárgyból
 (2. o.: 3 fő, 3. o.: 3 fő, 8. o.: 1 fő) vállalta a kihívást.

Egy tanuló (2. o.) a Manó Tanoda feladatait választotta.

A Bendegúz Akadémia 3 fordulós országos NyelvÉsz versenyére négy tanuló jelentkezett.

 

Sikeres versenyzést, jó szórakozást kívánok mindenkinek!

:)      Szilvi néni

(szervező pedagógus)

Kőrösi Tehetségfejlesztő Matematika Verseny

 

Március 23-án hét tanulóval utaztunk Dunakeszire, hogy ott összevethessék matematika-tudásukat a környékbeli iskolásokkal.  Közülük ketten kiemelkedő eredményt értek el. Az ötödikesek között Lajtos Márton I., míg a hetedikesek között Lajtos Vencel a II. helyezést érte el!


Szívből gratulálunk nekik!

 

Szabó Zoltánné matematika szaktanár

 

oklevel_matek.PNG

 

A 2. osztályból egy 8 fős csapat nevezett a MINI-KRESZ „PINDÚR-PANDÚR KI MIT TUD” Országos vetélkedőjén való részvételre. A Dunakeszi Rendőrkapitányság felhívására jelentkeztünk a 4. osztályosok számára kiírt kerékpáros közlekedésbiztonsági oktatásra és vetélkedőre is. Az igényelt két órányi előadás február 16-án került megtartásra.

 

Február végén elkezdődtek az Orchidea-Pangea matematika verseny helyi fordulói úgy alsó, mint felső tagozaton.

 

Kelemen Ildikó igazgató