Mai névnap

Időjárás

A Szelek havának (április) eseményei az iskolai online és offline térben

2020. május 12. kedd

 

A tavaszi szünet kivételével egész hónapban digitális tanrend szerint folytatódott az oktatás. 

 

 

Kányádi Sándor: Április hónapja (részlet)

 

„Hiába próbálnád
kilesni a kedvét,
túljár az eszeden,
mire észrevennéd.

 

Köpenyegbe burkol,
ingujjra vetkőztet:
mutatja a tavaszt
hol nyárnak, hol ősznek.”

 

A tavaszi szünet kivételével egész hónapban digitális tanrend szerint folytatódott az oktatás. Tapasztalataink, valamint a szülői jelzések alapján igyekeztünk minél gördülékenyebbé és minél könnyebben elérhetővé tenni a pedagógusok és a tanítványok közötti kapcsolatot. Örömteli módon, ugrásszerűen megnőtt az online foglalkozások száma, ami még interaktívabbá tette digitális tanrendünket.

 

A tavaszi szünetben kicsit volt idő megállni, szusszanni, feltöltődni energiákkal tanulóinknak, családjaiknak, illetve nekünk pedagógusoknak is.

 

Az online iskolai élet, illetve a korlátozások miatti kötöttségek ihlették ötödikeseinket arra, hogy ezt a speciális helyzetet versben jelenítsék meg. Így születtek az 5.osztályos karantén versek, melyek egyénileg szólnak arról, hogy alkotóik hogyan élik meg ezeket a napokat, heteket.

 

A 2020. esztendő tavaszának derekán járunk. Örökös ÖKO-iskolaként ezen időszakban számos rendezvényt szervezünk a normál tanítási időben, mely események a fenntarthatóságot, a környezettudatos szemlélet erősítését, a természeti környezet védelmére való figyelemfelhívást vannak hivatva elmélyíteni. Jelen helyzetben ezeket a rendezvényeinket, tanórai- és tanórán kívüli eseményeinket nem tudjuk megszervezni. Hiánypótlásul ezért, a "Föld Napja" alkalmából meghirdettünk egy képzőművészeti-, és fotópályázatot. A digitális tanrenddel kiléptünk az iskola falai közül, melynek következtében "virtuális tanteremmé" váltak a családok otthonai is, ezért nemcsak tanulóinknak hirdettük meg ezt a pályázatot, hanem a családtagoknak is. Reményeink szerint sok kreatív pályamű fog érkezni a tárhelyre, a legjobb alkotásokból pedig majd az őszi tanévnyitóra kiállítást rendezünk iskolánk aulájában. A művek egyfajta lenyomatát fogják adni az idei rendkívüli tavasz hangulatának, így kordokumentumként is szolgálnak majd erről az időszakról.

 

Szintén a Föld Napja alkalmából az Agrárminisztérium országos fotópályázatot hirdetett a 7.-12. évfolyamos diákok számára. A veszélyhelyzethez is igazodva céljuk az a felhívással, hogy az egyéni pályázók  olyan pillanatokat, természeti élményeket kapjanak lencsevégre, amelyet másokkal is szívesen megosztanának.


A természetfotózás örömein túl szeretnék, ha a természetkedvelő pályázók a lakóhelyükhöz közeli vízfolyásokkal élő kapcsolatot ápolnának, a vizes élőhelyek gazdag élővilágát, élő kincseit jobban megismernék és bemutatnák. Bővebb információ található a www.bisel.hu honlapon.

 

Az iskola melletti területen márciusban ültetett fákat nagy szeretettel gondozzák locsolják iskolánk technikai dolgozói. Ugyancsak ők tartják rendben az iskola előtti virágágyásokat, illetve füves terület annak érdekében, hogy minél kulturáltabb környezet fogadja az Irtvány utca látogatóit. A tavaszi jó idő beköszöntével belső udvarunkon is igyekszünk füvesíteni a kikopott részeket.

 

 

 

Bár tanuló egyáltalán nincs az épületben, és pedagógusaink is otthonról végzik távoktatásos feladataikat, azért folyamatos takarítás és fertőtlenítés zajlik az épületben, hogy vírusmentes és biztonságos környezetben tudjuk fogadni majd tanulóinkat.

 

Április 28. és május 15. között zajlik leendő elsős tanulóink beíratása. Kétféle módon is megejthetik a szülők a tanköteles korba lévő gyerekek jelentkeztetését iskolánkba: a KRÉTA e-napló felületén keresztül online, vagy - előzetes időpont egyeztetést követően - személyesen (betartva az előírt vészhelyzeti előírásokat).

 

Örömmel tapasztaljuk, hogy továbbra is népszerű iskolánk, miután nemcsak a helyiek, de a környező településeken élők közül is többen minket választanának (amennyiben marad még üres férőhely).

 

Készülünk a Nemzeti Alaptanterv módosításából adódó feladatokra, a szabadon tervezhető óraszámokról online értekezlet keretében döntött nevelőtestületünk. Az 1. és az 5. évfolyam helyi tantervét elkészítő tantárgygondozók felkérése is megtörtént.

 

Figyeljük az oktatással kapcsolatos híreket, az európai országok gyakorlatát, hogy milyen ütemben tér vissza az élet az iskolákba,illetve visszatér-e még ebben a tanévben? Mindkettőre van példa…

 

Varga László

Intézményvezető