Mai névnap

Időjárás

Diákparlamenti gyűlés

2019. december 11. szerda

Minden évben összegyülekeznek az általános és középiskolák diákönkormányzat elnökei, hogy megbeszéljék az elmúlt év eseményeit és az aktuális problémákat, kérdéseket. 

Így történt ez idén ősszel is, amikor meghívást kaptunk a pest megyei diákparlamenti gyűlésre Budapestre. November 14-én részt vehettünk a gyűlésen, melynek a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium épülete adott otthont. Hogy mi is történt ott, arról Lajtos Márton, iskolánk DÖK elnökének beszámolójában olvashatnak.

 

Lajtosné Dudok Mária DÖK segítő pedagógus

 

2019. november 14-én, csütörtökön, voltam a Megyei Diákparlamenten.

 

Úgy éreztem magam, mint egy igazi parlamenti ülésen. A regisztráció után beültünk egy előadó terembe. Először volt kettő nyitóbeszéd, utána pedig kezdetét vett a gyűlés.

 

Először egy Powerpoint előadást, beszámolót hallhattunk az Országos Diák Parlament és Tanács történetéről és eredményeiről. Például nekik köszönhetjük, hogy most már nem szükséges a középfokú nyelvvizsga a felsőfokú továbbtanuláshoz, és előrehozott érettségi vizsgát tehetünk egyes tantárgyakból. Ezután beszámoltak a kapcsolatokról a többi diákszervezettel és az Oktatási hivatallal.

 

Majd megvitattuk a gyűlés pontjait és elfogadtuk őket. Többen fel is szólaltak, hogy mire lenne szüksége az iskolájuknak. Ha valaki nem helyeselte, ellenezte a javaslatot, ellenérvekkel alátámasztva visszautasíthatta azt. Ezután összegeztük a javaslatokat. Megegyeztünk, hogy ezekért a javaslatokért fog a Pest megyei küldöttség harcolni, vitázni az Országos Diák Parlamenten.

 

Végül megszavaztuk a megyei küldöttség tagjait és az Országos Diák Tanács Pest megyei tagját és póttagját.

 

Utána volt egy könnyű vendéglátás és egy improvizált kiselőadás az Országos Diák Tanács Pest megyei tagjának, Kovács Dánielnek a vezetésével.

                                                             

Lajtos Márton Zsombor (8. osztály) DÖK elnök