Mai névnap

Időjárás

Kerékpáros tisztelgés az Aradi Vértanúk előtt

2019. november 15. péntek

2019. október 6-án vasárnap csendes, szép őszi, napos időre ébredtünk.

A pénteki iskolai megemlékezés „második felvonásaként” 8.30-kor kerékpáros kegyeleti túrára gyülekeztek iskolánk előtt szülők, tanulók és pedagógusok. Az úti cél a váci Művelődési ház mellett található Vértanúk emlékkertje volt. A hagyományokhoz híven, idén is szépen feldíszített koszorúval keltünk útra.

 

Csomádot a focipálya melletti úton hagytuk el, Göd felé véve az irányt. Az igen gyér forgalmú felső-gödi utcákon átértünk a Sportteraszhoz, ahol egy újabb család csatlakozott hozzánk. Itt rövid tízórai pihenőt tartottunk, majd a sződligeti dunaparti „plázs”-hoz tekertünk, s onnan néztünk körül a fenséges tájon. Vácra érve kis zegzugos utcákon haladva értük el az emlékparkot.

 

Megérkezvén pihenőt tartottunk, egyúttal bevártuk az újabb csatlakozókat. Amint teljessé vált a létszám, végigsétáltunk a vértanúk emléktáblái előtt, közben felidéztük utolsó gondolataikat. Zárásként a szülők tanulók és pedagógusok - iskolánk nevében - együtt koszorúztuk meg a hősök emlékművét. A koszorúzást követően közösen elénekeltük az ismert 48-as nóták közül a: „Gábor Áron rézágyúja”; „Kossuth Lajos azt üzente”; „Kossuth Lajos táborában” kezdetű dalokat.

 

Következő eseményként kerékpáros városnézés keretében ismerkedtünk Vác történelmi központjával, megálltunk a Mária Terézia látogatásának tiszteletére emelt diadalívnél is. Kellemes cukrászdai programmal hangolódtunk a visszafelé útra.

 

Útban hazafelé, megálltunk egy rendőrkutya bemutató show-t megcsodálni, illetve a nemrég felállított kerékpáros szobornál készítettünk csoportképet. 15 órára értünk vissza az iskola elé.

 

Mind sportértékét, mind kulturális értékét tekintve, egy tartalmas napot tudhattunk magunk mögött.

 

Varga László túravezető