Mai névnap

Időjárás

Látogatás a tehenészetben

2019. december 11. szerda

Természetismeret tantárgyból az ötödik osztályosok nemrégiben a szarvasmarháról tanultak.

Ennek apropóján, november 14-én a délelőtti órákban üzemlátogatáson vettünk részt a helyi tejtermelő tehenészetben, ahol testközelből is megfigyelhettük az állatállomány különböző nemű és korú egyedeit, emellett megismerhettük a tejtermelő gazdaság egész vertikumát.

 

A telepen Zoli bácsi mutatta meg nekünk a kisbocikat, a teheneket és a tenyészbikát. Hasznos információkat is kaptunk az állatok takarmányozásával, szaporításával és egészségügyi ellátásával kapcsolatban. Megismerhettük a biogáz előállítás folyamatát és az ahhoz szükséges technikai eszközöket is. A takarmányok előállításáról is hallhattunk, de szemtanúi lehettünk a gazdaság napi működésének is. A legizgalmasabb mégis az volt, amikor megtekinthettük a déli fejés folyamatát és megismerhettük a tej további feldolgozásának lehetőségeit.

 

A tanulók szemszögéből Lajtos Angelika fogalmazta meg élményét:

 

„Legjobban az tetszett, hogy jó soruk volt a teheneknek. Minden állatnak volt valami, amivel játszhatott. Ez azért is szükséges, hogy ha meg akarják fejni, jobb, finomabb tejet adjon. Így nekünk is jó, mert ha megkóstolunk egy tejet, mi is jobb kedvre derülhetünk. Élveztem, hogy bemehettem a kisbocikhoz, akik olyan cukik, dédelgetni valók voltak.”

 

Merész Sándor, a telep tulajdonosa már hosszú évek óta áll rendelkezésünkre és enged betekintést minta értékű gazdaságának működésébe. Ezt ezúton is nagyon köszönjük neki, a továbbiakban pedig jó egészséget és sok erőt kívánunk neki a gazdaság további vezetéséhez!

 

Kelemen Ildikó osztályfőnök