Mai névnap

Időjárás

Magvető havának (október) eseményei

2019. november 20. szerda

„A zene a lélek olyan mélységeibe hatol le, ahol a szó már kevés” (Kodály Z.)


Az ősz második hónapjának első napján iskolánk tanulói és pedagógusai a Művelődési házba vonultak, hogy megemlékezzünk a zene világnapjáról. Az ünnepi koncertet iskolánk azon tanulói adták, akik a Fóti Zeneiskola pedagógusainak irányítása mellett tanulnak gitározni, hegedülni, vagy zongorázni. Lélekemelő volt hallgatni a csomádi iskolások muzsikáját!

 

 

A szülők körében nagy sikert aratott a reggeli iskolabusz megjelenése, melynek segítségével az azt igénylő szülők gyermekeit elhozzák Csomád község területéről az iskolába. Köszönet ezért Klement János polgármester úrnak, valamint a képviselőtestületnek!

 

Elkezdődtek a tanévi diákolimpiai versenyek is ebben a hónapban. Iskolánk legjobb atlétái képviselték településünket és iskolánkat az Albertirsán megrendezett megyei atlétikai ügyességi bajnokságon. (a részletesebb tudósítás külön olvasható)

 

 

Október 4-én reggel a 6. osztályosok Lajtosné Dudok Mária osztályfőnök irányításával a Művelődési ház színpadán szép műsorral emlékeztek meg az Aradi Vértanúkról (külön tudósítás olvasható).

 

 

Két nappal később iskolai kerékpáros „delegáció” kereste fel Vácott a Vértanúk emlékparkját, s ott koszorút helyezett el az Esztergály Mihály Általános Iskola tanulói-, szülei-, és pedagógusai nevében (a részletes tudósítás külön olvasható).

 

 

Az őszi tanulmányi kirándulásunkat október 10-én bonyolítottuk le. Ezen a napon felkerekedett iskolánk apraja s nagyja, hogy a suli falain kívüli élményekkel legyenek gazdagabbak. Alsósaink Budapestre utaztak, hogy ott a Mini City kiállításon töltsék el tartalmasan ezt a napot, míg felsőseink Gyöngyösre és az őszi színekben pompázó Mátrába utaztak (a részletes tudósítás külön olvasható).

 

 

A hónap második hétvégéjén pedagógusaink egy 3 napos továbbképzésen vettek részt Parádfürdőn, melynek témája az 1956-os forradalom és szabadságharccal kapcsolatos módszertani felkészítés volt. A nyárisan szép őszi napokban eltöltött 3 nap úgy szellemileg, mint lelkileg feltöltötte a résztvevőket!

 

 

A hónap derekán 7. osztályosaink ellátogattak a Vácott megrendezett pályaválasztási kiállításra, ahol a továbbtanulásukkal kapcsolatban sok érdekes információt gyűjthettek be (a részletesebb tudósítás külön olvasható).

 

A 8. osztályos szülők fontos információkat hallhattak a gyermekeik továbbtanulásával kapcsolatos szülői értekezleten október 16-án.

 

 

Október 18-én a déli órákban két hatalmas konténer jelent meg a régi iskola előtt, ami már messziről jelezte kicsiknek és nagyoknak, hogy elkezdődött az őszi papírgyűjtés! A hagyományoknak megfelelően, egymás után érkeztek a személyautók, kisbuszok, kis-, és nagyobb teherautók, hogy rakományaikat elnyeljék a konténerek irdatlan méretű „gyomrai”. Olyan gyorsan telítődtek a hulladékpapír tárolók, hogy egy újabb konténert kellett rendelni! Köszönet illet mindenkit, aki aktivitásával hozzájárult a délután sikeréhez! Izgatottan várjuk az osztályok közötti verseny végeredményét, illetve a hulladékpapírért kapott pénzösszeg mennyiségét!

 

 

Október 22-én reggel ünneplőbe öltözött minden tanulónk és pedagógusunk, hogy immáron harmadszor e hónapban a Művelődési házba menjen. Csiki-Babics Márta osztályfőnök szervezésével és betanításával 8. osztályosaink állították színpadra a „Bőröndmesék”című produkciót, mellyel a nemzeti ünnepünkre emlékeztünk. Nagyon szép és lélekhez szóló ünnepi műsort láthattunk nyolcadikosainktól, amit mit sem bizonyít jobban, hogy a zsúfolásig telt nézőtéren ülők pisszenés nélkül nézték végig a műsort! (a műsorról külön tudósítás olvasható)

 

Október 28-án „kitört az őszi szünet”, melyet már nagyon vártak kicsik és nagyok egyaránt!

 

Varga László intézményvezető