Mai névnap

Időjárás

Mindenkinek van egy álma, avagy amikor az álmok valóra válnak

2020. április 8. szerda

A miénk az volt, hogy az ötödik és hatodik osztállyal ellátogathassunk Budapestre a Tutanhamon kiállításra. Erre az eseményre február 24-én került sor. 

De ki volt Tutanhamon és mi köze a közel 3000éve élt fáraónak az álmokhoz? Erre és hasonló kérdésekre kaptunk választ a kiállításon. A teljesség igénye nélkül néhány érdekesség a témában.

Tutanhamon az ókorban élt egyiptomi gyerekfáraó volt. Gyerekfáraó, mert nyolcévesen került a trónra és 18 éves koráig uralkodott. Uralkodásának egy baleset vetett véget. Tutanhamon az egyetlen fáraó, akinek sírját nem fosztották ki sírrablók. 1922-ben egy brit régész, Howard Carter találta meg teljes pompájában. Tutanhamon sírja közel 3000 évig volt a föld alatt, a sivatag fogságában. Howard Carter régészt kisfiúként magával ragadták az ókori Egyiptom fáraói, már akkor elhatározta, hogy bebizonyítja valóban létezett Tutanhamon és megkeresi a sírját. Felnőttként ennek a gyerekkori álomnak szentelte életét, majd öt év kutatás után találtak rá a kincsekre.

 

 

A kiállító termeket a sírkamrához hasonlóan rendezték be, csodás tárgyakat láthattunk, megtudhattunk, hogyan történt a mumifikálás. Életre szóló élményekkel gazdagodtunk ezen a tartalmas délutánon. Az én szavaim helyett meséljenek a gyerekek beszámolói:

„Elképesztő dolgokról hallottunk a Tutanhamon kiállításon. Egyszerűen lenyűgöztek a kincsek és az apró ékszerek. Ahogy elmesélték az eredeti történetet, olyan jó volt, hogy még tapsoltam is volna, ha lett volna rá időm. A végén csak ámultam és bámultam.”

„Nagyon élveztük, hogy az idegenvezető bemutatta ezeket a régi ereklyéket és az időben utazhattunk.”

„A kiállításon nagyon szépek voltak a szarkofágok és a fáraó arany ékszerei és tárgyai. A festmények gyönyörűen bemutatták az egyiptomi kultúrát.”

„A Tutanhamon kiállítás nagyon jó volt nagyon élethűnek nézett ki, tök jó volt a hatodikosokkal menni, jó volt a film is.”

„Tetszett a kiállításban a történet, az élethű ékszerek, tárgyak és díszek, hogy minden úgy volt berendezve, ahogyan találták.”

„Szeretnék én máskor is ilyet. Tetszett, mert érdekel ez a téma.”

„Nagyon érdekes, csodálatos volt a kiállítás. Sok szép dolgot láttunk. A tárlatvezető néni rengeteg érdekességet mesélt nekünk Tutanhamonról és sírjának felkutatásáról.”

„Nagyon érdekes volt. Szerintem idegenvezetéssel sokkal izgalmasabb volt. Sok mindent megtudtam Tutanhamonról. Az tetszett a legjobban, hogy a legtöbb dolog életnagyságú volt. Amúgy az egész nagyon izgalmas volt.”

„Nagyon tetszett az élethű koporsó életnagyságban, én azon ájultam el, az gyönyörű volt.”

„Remélem, hogy máskor is lesz ilyen, mert szerintem a kirándulás jobban összekovácsolja az osztályt.”

„Máskor is elmehetnénk, mert újabb élményt kapunk, ha most nem mentünk volna, akkor soha nem jutottam volna el oda. Remek volt és nagyon tetszett.”

Lajtosné Dudok Mária