Mai névnap

Időjárás

Októberi bőröndmese

2019. november 20. szerda

Októberi bőröndmese… - közös emlékezés 1956. október 23-ra


Iskolánkban szép és izgalmakat ígérő hagyomány, hogy évről évre a 8. osztályosok, a legnagyobbak készülnek ünnepi megemlékezéssel az ’56-os forradalom jegyében. A tavalyi 8. osztály feladta a leckét: színvonalas, összetett műsorukkal nagy hatást váltottak ki belőlünk, nézőkből. Szerettük volna nyomdokaikba lépni.

 

A nyár során sokat törtem a fejemet, hogy milyen jellegű műsor állna közel osztályom szívéhez, miben tudnánk megmutatni ennek az ünnepnek személyes jelentőségét…

 

Tanakodtunk, ötleteltünk is eleget, míg végül ráakadtunk a Koncz Zsuzsa által énekelt Zeng az ének… c. dal szövegére megálmodott forgatókönyvre. Innentől már az volt a cél, hogy minél inkább a magunk képére formáljuk, a helyi körülményeket figyelembe véve előadhatóvá tegyük a történetet. Hosszas gyűjtögetés, szervezés, átbeszélés és még inkább fárasztó próbák következtek… Kevés idő alatt kellett a leghatékonyabban együttműködnünk… A célunk az volt, hogy egy ’56-ban élt kisfiú szemével láttassuk az eseményeket, minél több érzékre hassunk és közben mindenkinek legyen ténylegesen hatékony, hasznos feladata; így pedig egy közösségi alkotás közösségi élménnyé válása tegye átéltté, megéltté, élménnyé a műsorunkat.

 

Összehangolt, minden részletre kiterjedő figyelemmel koncentráltunk okt. 22. kedd reggelén és a mindenre nyitott, együttműködő kollégáknak és gyerekeknek hála, el is értük a célunkat. Iskolai szinten – kiegészítve néhány vendéggel – méltó módon ünnepeltük meg történelmünk kiemelkedő napját.

 

Köszönet minden 8. osztályosnak, szüleiknek, kollégának, együtt- és közreműködőnek!

 

Csiki-Babics Márta szervező pedagógus, osztályfőnök