Mai névnap

Időjárás

Sítábori „szöveges képeslap” (2018.február 15-19.)

2018. március 19. hétfő

Február 15-én - csütörtök délután- sok-sok csomaggal készülődő csoport jelent meg a suli előtti parkolóban. Felnőttek és gyerekek szálltak a buszba, hogy a következő négy napon élvezhessék ezt a gyönyörű téli sportot az ausztriai Mönichkirchenben. A csoport este érkezett Kőszegre a Csikar Panzióba, ahol a szobák elfoglalása után kiadós vacsora, majd a csapat előtt álló négy nap programismertetése következett.

A szállásunkon büféasztalos reggelit és háromfogásos vacsorát kaptunk, ebédünket hideg ebédcsomag formájában a sípályán fogyaszthattuk el.

A pályára érkezvén kialakítottuk a kezdő és középhaladó csoportot. A kezdő csoport tagjai pénteken délelőtt léchez szoktató-, illetve alapgyakorlatokkal sajátították el a legszükségesebb ismereteket. Délután már több alkalommal kötelékben csúsztak le a közel 2 kilométeres családi sípályán. A harmadik nap délutánjától a kezdő csoport már a közepes nehézségű (piros) pályán gyakorolt, illetve mutatta be az előírt technikai feladatokat.

A középhaladó csoportban síelők sí technikája is ugrásszerűen fejlődött, sí tudásuk stabilabbá, ezáltal dinamikusabbá is vált.

Az oktatók irányításával zajló egész napos síelést csupán csak az ebédszüneti pihenő szakította meg. Délelőtt és délután játékos-, ugyanakkor a síelők sítudásnak megfelelő gyakorlatokat végezetek a csoportok tagjai.

A tanultak rögzítése pontversenyek keretében történt: technikai-, gyorsasági-, egyéni- és csapatfeladatokon keresztül. Minden délután az utolsó órában „örömsível” zártuk a napot.

Természetesen az esték sem múltak el programok nélkül!

Esti városnéző sétán - romantikus hóesésben - ismerkedtünk Kőszeg történelmi nevezetességeivel. Külön hangsúlyt kapott az 1532. évi kőszegi várostrom története, amikor Jurusics Miklós várkapitány a 700 főnyi várvédővel sikerrel vette fel a harcot a többszörös túlerővel rendelkező oszmán-török haddal szemben. A várvédők közel 500 évvel ezelőtti hősiességére emlékeznek a kőszegiek a 11 órakor megkonduló harangszóval is. A várostrom 400. éves évfordulóján emelt Hősök kapujának felirata keserűen idézi az akkori hősiesség „jutalmát”: „A nyugat által Trianonnal megjutalmazott Kőszeg…”

A pályára történő utazás alatt ismertető hangzott el a trianoni békediktátum országos-, illetve helyi következményéről, az Őrvidék egy részének Ausztriához csatolásáról, mely napjainkban a 9 ezer km2 –es Burgenland tartományként ismert…

Csapatunk két tagja is ezekben a napokban ünnepelte születésnapját, őket a csoport közös énekléssel köszöntötte fel. Vasárnap este a pontversenyek eredményhirdetése után vidám, játékos vetélkedő zajlott a kisorsolt csapatok között.

Hétfőn a sípályáról indultunk vissza Csomádra, ahová este 9 órakor érkeztünk meg.

A négy nap alatt megtett sok-sok „síkilométernek” jelentős sportértéke volt, e mellett élettani szempontból sem volt elhanyagolható az a tény, hogy a napi 7 órás szabadtéri sportolás 1000-1400 méteren, az alpesi levegőn, amely átmosta, kitisztította tüdőnket is.

Reméljük, hogy az idei iskolai sítáborunkból hagyomány kerekedik, így jövő februárban ismét siklik majd a „csomádi különítmény” a keleti Alpok lejtőin!

Úgy legyen!

Aki a tudósításban leírtakat nem hiszi, járjon utána! A résztvevőket, vagy a táborvezetőt kérdezze meg a fentiekről bővebben….

Varga László, testnevelő tanár, táborvezető